Muzeul s-a deschis la 21 aprilie 2001. Casa in care se afla majoritatea exponatelor a fost construita intre anii 1720-1722 din lemn de molid din Valea Bradului. Este singura casa de pe Valea Izei construita din lemn rotund pastrata pana in zilele noastre.
Muzeul Tarancii Romane din Maramures este un omagiu adus Femeii ca mama, bunica, sotie, sora si prietena si este unicul din tara.
In curtea muzeului se regasesc sculpturi din lemn ce reprezinta viata Femeii de la tinerete pana la batranete.
Muzeul nu este permanent deschis, dar oricand doriti sa il vizitati, cheia de gaseste la familia care locuieste in a doua casa pe ulita. :) Este incredibil sa il auziti pe acest taran maramuresean povestind despre istorie, traditii, obiceiuri maramuresene. Am petrecut mai bine de o ora in compania dumnealui. Un om de o bunatate iesita din comun, o puritate a sufletului cum rar mi-a fost dat sa intalnesc, o dragoste imensa fata de strabuni si fata de locurile natale, o simplitate si o modestie specifice maramuresenilor.
Din fata casei nu putea sa lipseasca "pomul cu oale". Familia care avea o fata de maritat agata o oala rosie in varf. Numarul de oale din "pom" simboliza avutia familiei respective. Daca fata fusese petita de un anume flacau din sat sau din satele vecine si nunta nu avea loc pana la plecarea flacaului in armata, oala rosie era coborata din varful "pomului". La intoarcerea la vatra, incepeau pregatirile pentru nunta. Zestrea era foarte importanta pentru orice tanara fata, obiceiurile erau respectate cu sfintenie si respectul si dragostea fata de familie si parinti erau de neclintit!
Regasiti si aici elementele specifice arhitecturii maramuresene: gura de lup, arcadele, imbinarea peretilor in forma de coada de randunica.
Este un obiectiv turistic pe care TREBUIE sa il vizitati daca ajungeti in Maramures!